“Drukker is procesoperator geworden”

Artikel Groot Sneek d.d. 06-2024

Algemeen Directeur Bert Theunissen: "Qua continuïteit, overdragen van kennis en kunde zijn we naarstig op zoek naar instroom."

SNEEK - ‘Drukkerij’ staat er op de gevel van het enorme pand van Koninklijke Drukkerij De Vries – Vouwkartonnage in Sneek, maar eigenlijk dekt dat de lading al lang niet meer, want er gebeurt veel meer dan alleen drukwerk. Zo maakt het bedrijf de verpakkingen van heel veel producten die we dagelijks terugvinden in de supermarkt. Het vak van drukker mag van oudsher een beetje stoffig klinken; de huidige drukker is een procesoperator geworden.

Wat die verpakkingen betreft: er moet ter voorbereiding een ontwerp worden gemaakt; daarnaast maakt de cadcam-afdeling een stansmes-tekening omdat duidelijk moet zijn waar de snij- en vouwlijnen zitten en mogelijk, indien gewenst, waar de preging en perforatie moet komen. Vervolgens moet het in productie gedrukt, gestanst en vaak ook gevouwen en deels verlijmd worden en tenslotte komen de verpakkingen in zogenaamde omdozen terecht en worden ze vervoerd naar de klant.

Computers en randapparatuur
Op voorspraak van zijn vader die er ook werkte, kwam productieleider Richard Kramer 32 jaar geleden bij Koninklijke Drukkerij De Vries – Vouwkartonnage terecht. Een familieaangelegenheid want ook zijn broer was er in die tijd werkzaam. Zonder overdrijven kan worden gezegd dat hij een exponent is van de werknemers want er is weinig verloop. “Ik had me voorgenomen om hier vijf jaar te werken, dat zijn er een paar meer geworden”, lacht Kramer. “Je raakt erbij betrokken en het laat je niet meer los. Er is nogal wat veranderd. Als drukker was je vroeger een soort chemicus. Alle processen, inkten, vochtwater en toevoegingen moest je zelf met beperkte hulpmiddelen als drukker bijhouden. Automatisering en vernieuwing hebben het mogelijk gemaakt dat er veel meer gereguleerd wordt door computers en randapparatuur. Het drukken is door de geavanceerde technologische ontwikkelingen veranderd. Alles wordt centraal bestuurd en daarmee is een drukker meer een procesoperator geworden. Al blijft het een vak om drukproblemen te herkennen en op te kunnen lossen.Als we vroeger 35.000 vel in een ploeg drukten hadden we een topdag, tegenwoordig zijn dat er 120.000. Daarbij is elke dag anders, want je hebt wel te maken met natuurproducten.”

De lat is hoger gelegd
“Ik ben zelf drukker geweest,” neemt Bert Teunissen sinds ruim vier jaar algemeen directeur Koninklijke Drukkerij De Vries – Vouwkartonnage het woord over, “maar met onze jongste pers kan ik niet meer over weg. De techniek heeft een enorme vlucht genomen. De eisen lagen in het verleden lager omdat er meer variabelen werden geaccepteerd omdat het allemaal handmatig ging. Met de technologie van nu hebben de klanten de lat hoger gelegd en dat kan ook, want het proces is veel stabieler geworden.”

Productieleider Richard Kramer (rechts)

Sonoor geluid in plaats van kakofonie
Ook fysiek is het drukkersvak niet meer met vroeger te vergelijken. Dat blijkt als we een rondgang maken voor de drukkerij. Karton in verschillende diktes en afmetingen, drukwerk klaar voor vervoer, rijen drukpersen, vele stansmachnies en honderden stansmessen omdat er geen doos gelijk is. Natuurlijk wordt er gedrukt, maar de kakofonie in het verleden heeft plaats gemaakt voor een sonoor geluid. Pallets met karton worden met elektrische wagens vervoerd en het overstapelen van het papier gebeurt automatisch met zogenaamde kantelkeerapparaten. Eigenlijk zie je nergens meer de zware lichamelijke inspanning van weleer.

Hygiëne
Richard Kramer is trots op ‘zijn werk’ en leidt ons met glimmende ogen langs de diverse afdelingen met de zevenkleurenpers als paradepaardje. Alles in een geconditioneerde omgeving van 21 graden met een vochtigheidsgraad van 55 procent, permanent zomer en winter. Stoffig is het er ook beslist niet. Dat de mensen een stofjas en ook een haarnetje dragen komt omdat er vrijwel alleen verpakkingen voor de voedselindustrie worden gemaakt en hygiëne daarbij een belangrijke voorwaarde is.

Naarstig op zoek naar instroom
Bert Teunissen: “Het is mooi dat we mensen zoals Richard Kramer hebben met een zo’n lang dienstverband, mensen met kennis en ervaring, maar dat is de generatie die ons gaat verlaten binnen nu en vijf jaar. Qua continuïteit, overdragen van kennis en kunde zijn we naarstig op zoek naar instroom. Dat hoeven geen schoolverlaters te zijn, dat kunnen ook dertigers zijn. Je begint bij ons als leerling-operator; je wordt intern opgeleid en bij gebleken geschiktheid kun je een opleiding genieten bij het GOC, het grafisch opleidingscentrum waar je een gediplomeerd vakman of technicus kunt worden. De opleiding duurt negen maanden tot een jaar. De basis word je bijgebracht; het echte vak leer je in de praktijk aan de drukpers en de stans- en of vouw-plakmachine.”

De drukkerij